fredag 25 januari 2008

Politisk ketchup-effekt

Först händer ingenting, sen händer ingenting, sen händer allt. Så kan man sammanfatta det politiska läget torsdag och fredag. Under torsdagen hände egentligen inget väsentligt. Visst, Roland Åkesson (c) försvarade regeringspolitiken och de goda sysselsättningssiffrorna i länet, en del Sd-sympatisörer hittade hit och av alla ämnen som tagits upp här, så väljer dem min kritik mot SD i Kalmar. Inget ord om skolan eller andra kommunal kärnverksamheter, inte ett knyst om bostadspolitiken etc. Nåja, sticker man ut hakan riskerar man en käftsmäll, comes with the territory.

Tillbaka till ämnet, så idag fredag hände plötsligt allt. Nuders petning samt den kanske mest revolutionerande nyheten av alla; Hyresgästföreningen i Stockholm erkänner marknadshyror! Förstår ni vad det innebär?!? Helt plötsligt har en av de största (smyg-)socialdemokratiska bastionerna rämnat. Bilden av bostadspolitiken har skakat i sina grundvalar. Nu kanske vi får första gången får en rättvis bostadspolitik i Stockholm. Terje Gunnarsson, ordförande i Hyresgästföreningens Stockholmsregion säger i Dagens Nyheter (080125):

- Vi ska förhandla utifrån hyresgästernas värderingar. Säger hyresgästerna att det är bättre att bo på Östermalm, att man är beredd att betala mer, blir det ett nytt utgångsläge.

Tydligare än så kan man väl inte formulera en acceptans av en förändrad bostadsmarknad, utan att direkt säga ordet marknadshyror, ty då har han säkerligen inga medlemmar kvar. Men jag som stockholmare i exil hyllar detta till 100%. Om detta delas av min f.d. boendes på Södermalm är väl mer tveksamt... Verkar inte heller delas av de boende på Fältan (på Karlaplan, Östermalm) om man får tro den stora bilden i papperstidningen.

Nu över till dagens andra nyhet, som förvisso läckte redan igår, men som slog igenom idag. Mona Sahlin sparkar Pär Nuder till förmån för Thomas Östros. Jag har aldrig var en anhängare av Nuder som politiker, han har för mig alltid upplevts som stelbent, färglös, okarismatiskt,och detta säger jag inte som moderat utan som person. En bommersvikare helt enkelt. Att ha Östros eller Nuder i rollen som opposionell talesman i ekonomiska frågor är nog för Moderaternas del ganska egalt. Det som är mest intressant är att Sahlin yxar honom. Har Sahlin månne gjort ett besök nere på en herrgård i Katrineholm och tagit lektioner av Göran Persson? Den tidigare statsministern hade också en osviklig förmåga att sparka folk med medialt buller och brak, något som nu Sahlin upprepar. Det är nog ingen som tvivlar på att det är en fråga om makt. Sahlin behöver stärka sin position i partiet. Hon behöver bli den orubblige ledaren, den stålögde rorsmannen inför valet. Tyvärr för socialdemokratin kommer detta av få motsatt effekt. Socialdemokraterna förlorade 2006 års val mycket på grund av Persson bufflighet och maktfullkomlighet. Visserligen presenterade vi i alliansen ett seriöst regeringsalternativ som många efterlängtade, men en av anledningarna var Göran Perssons oförmåga att nå till folket. Sahlin vill nu slå in på samma väg, och spelar oss borgerliga i händerna. Tolkningen är glasklar, Nuder är för stark och därmed ett hot som måste elimineras. Sahlin gjorde detta med maximal medial förnedring. Parallellen till Åsbrink-affären känns helt plötsligt inte så långsökt. En annan aspekt är ju att Sahlin nu gjort sig av med sin främste rival om partiledarskapet. En sådan rival hade kunnat bli farlig i en upptakt till valrörelsen 2010. Kan ana att det är lite lätt frostigt i socialdemokratins VU den närmaste tiden. Ska också bli mycket intressant att läsa Johan Perssons funderingar kring detta. Johan har ju faktiskt varit mycket nära Sahlin och har förmodligen en mer nyanserad bild än vad jag har. Om han sen vill delge den till en gammal moderat som undertecknad är en annan sak...

Till sist presenterades idag en del oroväckande siffror från Synovate (f.d. Temo). Moderaterna ligger kvar på 21,7% och har därmed inte rört sig varken uppåt eller nedåt det senaste kvartalet. Vi har en bra politik, men vi moderater har en enorm utmaning att anta här och nu. Vi måste bli bättre på att kommunicera ut vår politik. Vi måste bli bättre på att möta väljarna. Vi måste bli bättre på att lyssna på väljarna. Vi har en riktigt riktigt bra produkt, men vi måste nå ut med den också. Där ligger utmaningen för Moderaterna, både för oss tjänstemän och för politikerna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle man inte få kommentera dina oseriösa påhopp på Thoralf, som du själv senare bad om ursäkt för. Du kanske kan ange tydligare i dina inlägg vad du vill att vi skall kommentera, så att vi inte väljer fel nästa gång.

Att Nuder petats till förmån för Östros känns som du säger ganska egalt. Bägge har noll utstrålning och kommer inte att attrahera några väljare till partiet. Men att Moderaterna skulle vara ett alternativ till den gamla regeringen i valet 2010 känns i nuläget högst tveksamt. Som du vet kan inte allt mätas i pengar även om många moderater så tycks tro. Att vi idag i stort sett saknar ett militärt försvar med förmåga att försvara vår nation känns inte oviktigt. Att Alliansen har fortsatt öppna svängdörrar i invandringspolitiken är högsta alarmerande då en lyckosam integrationspolitik är beroende av en mer måttfull mottagning enligt övriga europeiska staters exempel. Som värdekonservativ väljare behöver jag fler anledningar än de rent ekonomiska för att välja Alliansen 2010.
MVH Gösta

Anonym sa...

Göran Persson utsedd av Alliansen till ordförande i det statliga Sveaskog.
Jag som trodde att det efter regeringsskiftet skulle vara slut på politiska ryggdunkstillsättningar. De skulle ju kännetecknas av öppenhet och en mer vanlig tjänstetillsättning, där kompetens och inte börd skulle avgöra. Återigen fortsätter Alliansen sossarnas vidriga gamla utnämningspolitik. Din syn?

/ Gösta

Per Gjörloff sa...

Jag håller faktiskt med dig där, Gösta. Tycker också att det är ett flagrant avsteg från den meritokratiska anda man hade inför valet. Ty jag tror knappast att det är Niveas (fet och dryg) förtjänster som nybliven skogsbonde som fällde avgörandet.


Vänliga hälsningar
Per Gjörloff