fredag 14 mars 2008

Fair Trade City igen...

Vänsterns lobbying för att skapa intäkter åt facket fortsätter. I veckan har alla medlemmar i kommunstyrelsens arbetsutskott fått ett exemplar av Rättvisemärkt i Sverige ABs svar Timbros rapport. Mina reflektioner är fortfarande, trots Daniel Sommersteins ivriga och smått förvirrande ambitioner, att detta fortfarande tjänar som en kassako för en enskild lobbyorganisation. Som deras egen vd uttryckte det "detta är som vilken annan nischprodukt som helst". Fine! Men då ska denna nischprodukt konkurrera på samma villkor som övriga leverantörer och inom ramen för Lagen om Offentlig Upphandling. Att kommunen ska betala detta aktiebolags marknadsföring (i en eskalerande takt, no less) är fullständigt vansinne. Vidare har jag aldrig hört talas om en kommunal upphandling där kommunen förbinder att inte bara betala marknadsföringen, utan även årligen öka sina inköp från Rättvisemärkt. Ett besynnerligt avtal är det, utan att överdriva det minsta.

Det känns hoppfullt nu. Flera frågor finns på agendan som tydligt polariserar blocken. Detta är en av dem, en annan är frågan om alternativa driftsformer. Äntligen börjar det bli lite debatt i Kalmar. Det är alltid lite jobbigt när ett block har en så kraftig majoritet, det är lätt att oppositionen backar från debatten när motståndet är så starkt. Men det är nu man måste mobilisera för att påvisa alternativet. Moderaterna gör precis detta. Idag och i framtiden.

Nu är det helg och bajenmobilen reser återigen norrut. Alltid skönt att komma till Stockholm där folk talar så att man begriper :-)

Inga kommentarer: